Novosti

Belbin timske uloge i putovanje u Cambridge

  • Ana Petelinšek, Head of Assessment Department & Future Resilience Project Manager, SELECTIO Grupa
  • 05. lipnja 2024.
  • 5 min čitanja

Za one koji još nisu popratili naše objave na LinkedInu, naš tim za testiranje i assessment je proveo četiri dana u Cambridgeu na akreditacijskim radionicama za Belbin upitnik timskih uloga nakon čega smo postali službeni i ekskluzivni distributer Belbin metodologije za Hrvatsku! Ovo putovanje ne samo da je osnažilo našu timsku koheziju, već su nam radionice pomogle u kvalitetnijem razumijevanju različitosti koje imamo u timu.

Jedan od najzabavnijih i najkorisnijih teambuildinga

Inače, Dr. Meredith Belbin, kreator Belbin metodologije, timsku ulogu definira kao skup ponašanja koji ukazuje na naše preferencije i načine na koje možemo pridonijeti timu. Kako bi tim bio funkcionalan i uspješan, bitno je da je sastavljen od različitih timskih uloga. To potvrđuje cijeli niz znanstvenih istraživanja na kojima je temeljem Belbin alat, a upravo je tako sastavljen i naš tim 😊.

Belbin timske uloge koriste se za identificiranje jakih strana i prostora za napredak svakog pojedinaca na radnom mjestu. Bilo da se radi o razvoju ljudi, rješavanju konflikata ili fine-tuningu visokih performansi, Belbin timske uloge osiguravaju timovima veće razine razumijevanja i uspješniju suradnju.

Da Belbin timske uloge nisu samo teorija uvjerile smo se na našem zajedničkom putovanju! Tijekom putovanja, svaka od nas je (nesvjesno) preuzela onu ulogu koja nam prirodno leži, pa smo ovo iskustvo odlučile staviti i na papir. 

Kako Belbin uloge izgledaju u praksi?

Tijekom jutarnjih sati dane smo provodile u Belbin uredima, a u popodnevnim satima imale smo slobodno vrijeme za lutanje kroz Cambriedge, promatranje divne arhitekture i praktičnu primjenu Belbin uloga.

Jedna od takvih aktivnosti je bila vožnja čamcem, odnosno popularna aktivnost u Cambriedgu - punting.

Kao pravi Shaper, već sam se od prvog dana svim snagama zalagala za upuštanje u ovu aktivnost i bila sam fokusirana na ostvarivanje tog cilja! Iako je realna prepreka bila zaista visoka cijena, bila sam u potpunosti spremna samostalno preuzeti kormilo (što je jedna od jeftinijih opcija) i provesti se s timom čamcem kroz kanal. Međutim, dvije kolegice koje su Monitor Evaluatori su jasno isticale nedostatke i potencijalne rizike moje ideje. Vagale su ponuđene opcije, bile su racionalne i strateški su promišljale o svim implikacijama. S druge strane, treća kolegica kao najistaknutiji TeamWorker  poticala je pronalazak konsenzusa i win-win situacije, imajući na umu da je meni bilo važno da se upustimo u tu aktivnost, a da je drugim kolegicama bilo važno da to ipak napravimo na siguran način. Iako sam i ja pomalo sumnjala u svoje veslačke sposobnosti, nisam se lako dala odgovoriti. S jakim stranama TeamWorkera, diplomatskim pristupom te aktivnim slušanjem, pronašle smo konsenzus!

E sad, cijena je i dalje bila previsoka pa se u pregovaranje uključila moja druga izražena timska uloga – Resource Investigator. Uloga za koju je karakteristično da optimistično pristupa situacijama i stvara nove konekcije, svakako je poslužila u pregovaranju popusta - zato smo svi profitirali! Osim toga, uloge Implementera, Completer Finishera i Coordinatora, koje su također izražene kod ostatka tima, lijepo su se nadovezale u pronalasku aktivnosti dok smo čekale na svoj red za punting.

Uloga koja nam je nedostajala je Specialist, osoba koja bi zasigurno sve dobro istražila o veslanju, pogledala nekolicinu YouTube videa i dala detaljan i stručan savjet kako tome efikasno pristupiti! Da smo imali Specialista, sigurna sam da bih zaveslala. 

Kako Belbin možemo koristiti u biznisu?

Osim za razumijevanje uloga u veslačkom timu, Belbin alat možemo koristiti za brojne situacije u radnom okruženju. Ova metodologija je svojevrsna 360 procjena, kojom pojedinac dobiva informacije o usklađenosti vlastite percepcije i percepcije drugih. Njime se identificira kako svaka osoba može pridonijeti timu, odnosno, koje potencijale posjeduje.

S druge strane, može nam pomoći da bolje razumijemo zašto ponekad ne funkcioniramo u timu ili se teže razumijemo. Belbin osvještava da je svaka uloga važna i da pridonosi svojim specifičnostima i jedinstvenim pristupom. U odnosu na druge alate, ona ne ukazuje isključivo kako mi vidimo sebe, već i kako nas drugi vide i kako mi funkcioniramo u odnosima s drugima.

Belbin alat je koristan za razumijevanje i prihvaćanje različitosti, a posebno je dobar za kvalitetan razvoj odnosa u timu. Upravo zato Belbin poćeva efikasnost i stvara ugodno radno okruženje.

Kada formiramo tim, Belbinom možemo imati više utjecaja na efikasno kreiranje tima i zapošljavanje osoba, ne samo prema iskustvu koje imaju, već prema tome kako se svojim obrascima ponašanja uklapaju u svrhu ili cilj koju taj tim ima. Tu nastupa Belbin Job, a više o tome objavit ćemo uskoro – pratite naš blog za nove informacije o brojnim drugim načinima korištenja Belbin metodologije!

Do sada je pomoću ovog upitnika kreirano više od tri milijuna Belbin izvještaja diljem svijeta za zaposlene, timove i organizacije iz brojnih industrija.

S obzirom na to da je SELECTIO Grupa sada ekskluzivni distributer za Belbin, izvještaj je sada moguće provesti i za tvrtke i timove u Hrvatskoj.

Javite nam se na assessment@selectio.hr, isprobajte radionicu sa svojim timom i unaprijedite komunikaciju i učinkovitost kompanije!

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta