Novosti

Kako izabrati pravu edukaciju za upravljanje ljudskim potencijalima?

  • Mirta Alfirev
  • 08. veljače 2024.
  • 6 min čitanja

Izbor prave edukacije za upravljanje ljudskim potencijalima može biti ključan korak za vašu karijeru ili vaš poslovni uspjeh. Prilikom odabira HR edukacije važno je imati na umu nekoliko ključnih stvari kako biste osigurali da odabrani program odgovara vašim potrebama i ciljevima. Iskusni edukatori iz SELECTIO Grupe ističu 5 važnih faktora koje morate uzeti u obzir:

1. Postavite cilj

Razmislite o svojim ciljevima i interesima vezanim za područje ljudskih resursa. Što želite postići edukacijom? Želite li unaprijediti postojeće vještine, preusmjeriti karijeru u HR, ili steći novo znanje i vještine? Želite li steći specijalistička znanja u određenim domenama HR-a kao što su regrutiranje i selekcija (R&S) ili obuka i razvoj (L&D) ili napraviti iskorak iz specijalističke uloge prema generalističkoj? Želite li steći širinu i naučiti kako različiti elementi upravljanja ljudskim resursima utječu na sustav u cjelini i uspješnost organizacije? Je li vaš zadatak postaviti HR funkciju u iz temelja i pitate se odakle krenuti ili pak želite unaprijediti postojeći sustav upravljanja ljudskim resursima vodeći se najsuvremenijim HR praksama?

2. Odaberite pravi format edukacije

Postoje različite vrste programa edukacije iz upravljanja ljudskim resursima, uključujući formalne obrazovne programe na sveučilištima, online tečajeve, certifikacijske programe, radionice, seminare i druge oblike obuke. Razmislite o svojim preferencijama i ograničenjima kako biste odabrali program koji vam najbolje odgovara. Jeste li više za akademski ili praktičan pristup? Odgovara li vam više eks-katedra ili iskustven blended-learning pristup? Možete li uložiti više godina u sveučilišni program ili želite brzo primjenjiva HR znanja koja možete odmah kapitalizirati na tržištu rada?

3. Tražite edukaciju koja je u skladu s najnovijim HR praksama

Proučite nastavni plan i program kako biste vidjeli koje teme i vještine će biti obuhvaćene. Tražite programe koji pokrivaju različite aspekte upravljanja ljudskim resursima, kao što su regrutiranje i selekcija, obuka i razvoj, upravljanje radnim učinkom i motiviranje, nagrađivanje i benefiti, upravljanje promjenama, dobrobit i zadržavanje zaposlenika i drugi. Provjerite prati li program najsuvremenije HR prakse u ovim područjima. O ovome možete prosuditi ako su dostupne informacije o tome na temelju čega je program kreiran i kada je zadnje revidiran. Korisno je ako program daje i stratešku perspektivu upravljanja zaposlenicima koja pruža šire razumijevanje uloge HR funkcije u suvremenom poslovanju.

4. Tražite edukatore koji imaju praktično iskustvo u upravljanju ljudskim potencijalima

Ako je moguće, istražite kvalifikacije i iskustvo instruktora koji vode program, kao i ustanove, odnosno organizacije pružatelja programa. Iskusni instruktori s relevantnim praktičnim iskustvom u branši mogu pružiti vrijedne uvide i znanje. Pružatelji programa koji imaju praktično hands-on iskustvo u branši najbolji su odabir ukoliko želite steći znanje koje je aktualno i relevantno. Dobar pokazatelj su i podaci o poslovanju i utjecaju samog pružatelja usluge na kreiranje trendova u branši upravljanja ljudskim potencijalima. Tržišni lideri u branši su uvijek dobar izvor korisnih informacija.

5. Provjerite nudi li edukacija praktičan rad

Edukacijski program je toliko dobar koliko je koristan i primjenjiv u svijetu koji se neprestano mijenja. Razmotrite program koji pruža prilike za stjecanje praktičnih iskustava kroz studijske slučajeve, simulacije, vježbe ili stvarne projekte. Praktične vještine su ključne za uspješnu primjenu stečenog znanja u stvarnom svijetu. Zapitajte se hoćete li nakon edukacijskog programa moći samostalno postaviti neki ključan HR proces u organizaciji iz temelja? Hoćete li steći razumijevanje povezanosti elemenata HR sustava sa strategijom organizacije? Hoćete li ponijeti sa sobom ekspertne vještine korisne u promjenjivim okolnostima suvremenog poslovanja? Zapitajte se hoće li vam stečena znanja biti korisna i za tri godine?

Ako postavljate HR sustav iz nule ili imate HR sustav kojeg morate unaprijediti posebno je važno odabrati edukaciju koja pruža konkretna i praktična znanja za uspostavu kvalitetnih HR procesa. U tom je području trenutno najpoznatija SELECTIO HR Akademija.

Program SELECTIO HR Akademije je certifikacijski program koji se sastoji od 8 modula koji vam u relativno kratkom vremenskom roku od 6 mjeseci pruža obuhvatno i odmah primjenjivo praktično znanje upravljanja ljudskim potencijalima. Program se izvodi u blended-learning formatu koji kombinira predavanja uživo i praktične zadatke putem on-line platforme, a obuhvaća interaktivne metode obrade sadržaja kao što su primjeri caseova, vježbe, role-play i primjena konkretnih HR alata u realnom okruženju. Po završetku programa svaki polaznik dobiva certifikat izdan od strane najveće grupacije za HR konzalting što znači da će vaše znanje sigurno biti prepoznato od strane HR zajednice u Hrvatskoj.

SELECTIO HR Akademija je trenutno najmoderniji program na tržištu. Kreiran je na temeljima metodologije Employer Partner certifikata, najprestižnijeg certifikata za izvrsnost u upravljanju ljudskim potencijalima i baze podataka od nekoliko tisuća dubinskih evaluacija najmodernijih HR sustava koje je proveo SELECTIO u sklopu Employer Partner projekta. SELECTIO HR Akademija pruža vam potrebna znanja i alate potrebne kako biste u vašoj organizaciji mogli razviti HR sustav na razini izvrsnosti potrebnoj za stjecanje prestižnog Employer Partner certifikata iz temelja.

I za kraj, ako još uvijek niste sigurni koji program upisati, savjetujemo da potražite recenzije polaznika i preporuke stručnjaka iz HR branše. Ako je moguće, razgovarajte s profesionalcima koji već rade u području upravljanja ljudskim potencijalima kako biste dobili savjete i preporuke o programima stručne edukacije.

SELECTIO je programom HR Akademije do sada obrazovao više od 400 HR stručnjaka iz različitih industrija koji mogu pružiti vrijedne informacije o njihovom iskustvu za vrijeme i nakon SELECTIO HR Akademije. Brojne uspješne kompanije nositeljice certifikata Employer Partner biraju upravo program SELECTIO HR Akademije kao stručni razvojni program prvog izbora za razvoj svojih HR stručnjaka i jačanje kapaciteta HR tima.

SELECTIO HR Akademija prima dvije grupe polaznika godišnje, a prijave su moguće preko kontakt forme na web stranici.

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta