Novosti

Zašto provodimo Belbin upitnik na fakultetima?

 • JELENA MAJCEN, SENIOR ASSESSMENT PROJECT MANAGER
 • 26. lipnja 2024.
 • 3 min čitanja

Belbin model timskih uloga® jedan je od najpouzdanijih upitnika koji nam može pružiti jasnu sliku o našem ponašanju unutar tima. Uz to nam omogućuje i bolje razumijevanje naših kolega i njihovih reakcija u stresnim situacijama. Zbog svoje sveobuhvatnosti i praktične primjene, Belbin metodologija timskih uloga ima značajan potencijal i u visokom obrazovanju. Iako se često predstavlja kao izvrstan alat u radnom okruženju, Belbinov pristup ima veliku vrijednost i za studente! Može im pomoći otkriti u kojim se situacijama bolje snalaze i kakvi im zadaci najviše odgovaraju.

Različite karakteristike članova tima koje dovode do uspjeha

Studenti vrlo često surađuju s kolegama u okviru timskih zadataka, što u konačnici utječe na njihovu finalnu ocjenu. Da bi u okviru te suradnje bili uspješni, bitno je da se međusobno razumiju te da na smisleni način podijele odgovornosti. I sam dr. Meredith Belbin, kreator Belbin metodologije, svoje istraživanje o timskim ulogama započeo je u akademskom okruženju, potvrđujući kako je raznolikost u timu ključ uspješnosti! Nije poanta da svi budemo dobri u svemu (čemu nas nažalost često uče) ili da svi radimo sve, već da posao rasporedimo prema našim preferencijama i jakim stranama kako bismo bili što efikasniji.

Uz navedeno, niz studenata se u određenoj fazi studija mora opredijeliti za specifično područje u kojem će se usavršavati. To može biti iznimno zahtjevan zadatak ako nemaju nikakav oblik podrške u prepoznavanju vlastitih snaga i prostora za napredak.U tome mogu pomoći programi kao što je Karijerni katapult, a vrlo korisna može biti i Belbin metodologija koja omogućava studentima da spoznaju ono što je ključno za razvoj i suradnju s drugima!

Kontinuirani rad na sebi već od studentskih dana

Usavršavanje profesionalnih znanja i vještina se vrlo često postavlja kao imperativ akademskog obrazovanja, no podjednako je važno da kroz taj životni period studenti rade na svom osobnom razvoju, emocionalnoj inteligenciji i kompetencijama kao što su suradljivost, razumijevanje i prihvaćanje različitosti, osobna odgovornost, fleksibilnost, itd. To je ono što će u konačnici napraviti razliku u njihovoj uspješnosti na fakultetu i razini zapošljivosti na tržištu rada.  Belbin metodologija temeljena je na vrlo jasnom i razumljivom rječniku koji studentima pomaže u radu na sebi i boljem razumijevanju drugih, s ciljem ostvarenja svog potpunog potencijala!

Ukratko, Belbin upitnik timskih uloga pomaže u:

 • facilitiraju osobnog razvoja i emocionalne inteligencije studenata
 • osvještavanju jakih strana i donošenju informiranih odluka o karijeri
 • podupiranju učinkovitog timskog rada i razumijevanju različitosti
 • poboljšavanju akademskog angažmana te povećanju zapošljivosti.

Kako studenti mogu saznati svoje preferirane timske uloge?

Studenti ispunjavaju upitnik za samoprocjenu, a idealno je i da zamole nekoliko kolega da ispune procjenu za njih, kako bi dobili cjelovit izvještaj.

Upitnik se ispunjava u online formi, kada god to studentima odgovara, a izvještaj koji dobivaju je informativan i visoko interpretativan.

SELECTIO konzultanti i karijerni savjetnici održavaju radionice za studente kako bi bolje razumjeli podlogu Belbin metodologije te načine na koje mogu koristiti Belbin rezultate.

Rezultati Belbin upitnika mogu se koristiti za:

 • karijerno savjetovanje
 • grupiranje studenata u projektne timove na kolegijima
 • rad na osobnom razvoju
 • edukacije i radionice s ciljem razvoja socijalnih kompetencija studenata

Ako želite saznati više o primjeni i benefitima Belbin metodologije, pošaljite upit preko web stranice!

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta

Novosti

Veliki vodič za intervju za posao - sve što trebate znati

 • 18. srpnja 2024.
 • 17 min čitanja

Novosti

Kako izgleda testiranje za menadžerske pozicije?

 • 09. srpnja 2024.
 • 4 min čitanja