Novosti

Žene u biznisu: Čak 60% diplomiranih čine žene, a udio žena na rukovodećim pozicijama je samo 22%

  • Mirta Alfirev
  • 13. prosinca 2023.
  • 4 min čitanja

Vijeće Europske Unije je 24. travnja 2023. godine donijelo nova pravila o transparentnosti plaća, a cilj direktive je borba protiv diskriminacije u plaćama i uklanjanje razlika u plaći na temelju roda. Sve države članice EU su obvezne kroz nacionalne propise inkorporirati Direktivu do 7. lipnja 2026. godine.

Istovremeno, svjetski ekonomski forum predviđa da će biti potrebno 136 godina da se ukloni razlika u plaćama između muškaraca i žena na globalnoj razini i najmanje 60 godina u Europskoj uniji.

Kako bi se poslovne žene motivirale na nove pothvate i kako bi se otvoreno razgovaralo o zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama, prošli se tjedan na konferenciji Žene u biznisu okupilo više od 400 poduzetnica, direktorica i menadžerica te 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, a temu ravnopravnosti žena u biznisu otvorila je naša Lara Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac Partner te projekta Equal Pay Champion.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Možda bi vas ova statistika mogla iznenaditi, ali prema zadnjem istraživanju, u Hrvatskoj je razlika u plaćama između muškaraca i žena 11,2% dok je prosjek Europske Unije 13%. Još je veće iznenađenje da se Švedska, vodeća članica Europske unije po pitanju ravnopravnosti, suočava s potpuno jednakom razlikom u plaćama. Iako, na prvu, u usporedbi s Europskom unijom možda izgledamo bolje, potrebno je uzeti u obzir puno širi kontekst i puno više faktora jer tumačenje razlike u plaćama brojki nije tako jednostavno kako se čini.

Manja razlika u plaćama u pojedinim zemljama ne znači nužno veću ravnopravnost muškaraca i žena. U nekim državama, članicama EU, manja razlika u plaćama može biti uzrokovana manjim brojem žena na tržištu rada. Velike razlike u plaćama mogu biti povezane s velikim brojem žena koje rade skraćeno ili koje su zastupljenije u određenim zanimanjima. Također, postoje i razni strukturni uzroci razlike u plaćama koje moramo uzeti u obzir. Niža razlika u plaćama može se primijetiti u zemljama s relativno visokom stopom nezaposlenosti žena, gdje se uglavnom zapošljavaju samo žene s većim potencijalom zarade (npr. žene s visokim obrazovanjem). Dobar primjer je Danska koja ima veću razliku u plaćama između muškaraca i žena u usporedbi s Hrvatskom, no s druge strane, ima i veću stopu sudjelovanja žena na tržištu rada. Naime, Danska ima samo 4,3% nezaposlenih žena, dok Hrvatska ima čak 7,6%. Važno je naglasiti da Europa ima mnogo visokokvalificiranih žena te da čak 60% diplomiranih čine žene zbog čega bi i udio žena na rukovodećim pozicijama na europskoj razini trebao biti veći. Prema ovogodišnjem SELECTIO indeksu žena koji mjeri udio žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, u 2023. godini indeks žena iznosi samo 22,2%. 

Dobar znak je što tvrtke koje nose certifikat Poslodavac Partner, a kojih ima stotinjak, već sada imaju u prosjeku 41% žena na upravljačkim pozicijama te 49% žena u talent poolu. Inače, kroz projekt Poslodavac Partner provedeno je više od 20,000 evaluacija HR sustava u nekima od najuspješnijih organizacija u Hrvatskoj te je ostvaren pozitivan utjecaj na preko 200,000 zaposlenika u regiji.

Što je Equal Pay Champion?

U cilju ostvarivanja ravnopravne plaće na radnim mjestima diljem Hrvatske i osnaživanju organizacija na tom putu, ove smo godine pokrenuli certifikat naziva Equal Pay Champion. Za postizanje Equal Pay Champion certifikata tvrtke će najprije morati s našim timom certifikatora podijeliti podatke o plaćama kako bi se potvrdilo da su njihove aktivnosti zaista usmjerene prema postizanju ravnopravnosti. Certifikat će biti dodijeljen onim tvrtkama koje su prepoznate kao lideri u smanjenju razlike u plaćama, a priijaviti se mogu tvrtke bilo koje veličine i iz bilo koje industrije.

Očekuje se da će ovaj inicijalni korak u mnogim tvrtkama potaknuti značajan napredak u postizanju pravičnijeg i ravnopravnijeg poslovnog okruženja. Prijave za Equal Pay Champion su otvorene do kraja 2023. godine i moguće su preko kontakt forme.

 

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta