Novosti

Kako se pripremiti za online psihologijsko testiranje?

 • Mirta Alfirev
 • 25. veljače 2024.
 • 4 min čitanja

Sama pomisao na psihologijsko testiranje kod mnogih izaziva nervozu. Ipak, online psihologijsko testiranje je najčešća metoda koja se koristi u selekcijskim procesima jer nudi praktičnost i fleksibilnost kandidatima koji iz udobnosti svog vlastitog doma ili bilo kojeg drugog mjesta mogu lako pristupiti testovima. Uz pomoć online testiranja tvrtke dobivaju uvid u osobine i sposobnosti kandidata nakon čega lakše donose odluke o zapošljavanju. Kako biste se lakše pripremili na testiranje, stručnjaci iz SELECTIO Grupe napisali su 7 korisnih savjeta koji će vam pomoći u smanjenju stresa.

 1. Saznajte koju vrstu testiranja ćete imati

Informiranje o testovima može vam pomoći da shvatite format i vrste pitanja s kojima ćete se susresti. Tako ćete smanjiti neizvjesnost i nervozu i znat ćete što vas čeka. Možda će to biti upitnik ličnosti, test kognitivnih sposobnosti ili neki treći test. Ako postoje bilo koji čimbenici koji mogu utjecati na vašu sposobnost rješavanja testa (primjerice, ne govorite tečno jezik na kojem se testira ili imate dijagnosticiranu disleksiju), unaprijed javite osobi koja provodi testiranje kako biste mogli dobiti prilagođen test.

 1. Budite odmorni i fokusirani

Psihologijsko testiranje zahtijeva jasno razmišljanje i fokus. Prije samog testiranja za posao, važno je da se dobro odmorite. Osigurajte dovoljno sna i pravilnu prehranu kako biste se osjećali svježe i spremno. Izbjegavajte prevelik unos hrane ili preskakanje obroka kako biste osigurali optimalan performans.

 1. Pripremite se za tehničke izazove

Prije početka online testiranja za posao, osigurajte punu bateriju na mobilnom uređaju i računalu i povežite ih na izvor struje. Također, važno je provjeriti pouzdanost internetske veze. Isto tako, provjerite jesu li vam potrebni posebni programi ili aplikacije za pristup testu te ih preuzmite i instalirajte unaprijed kako biste izbjegli tehničke poteškoće tijekom testiranja.

 1. Odvojite vrijeme prije i poslije termina

Prije nego što započnete s online testiranjem, osigurajte dovoljno vremena za pripremu. Ako putujete do mjesta gdje ćete se spojiti na testiranje, krenite na vrijeme kako biste izbjegli žurbu i stres. Također, planirajte dan tako da imate slobodno vrijeme nakon završetka testiranja. Ovo će vam pomoći da izbjegnete osjećaj anksioznosti ako testiranje potraje duže od očekivanog.

 1. Smanjite ometanja

Odaberite prostoriju u kojoj će biti osigurana tišina i minimalna smetnja. Ako ne živite sami, preporuka je upozoriti ukućane da vas ne ometaju tijekom testiranja. Isključite obavijesti na uređajima prije testiranja kako biste izbjegli ometanja i distrakcije. Neki testovi mogu imati vremenska ograničenja zbog čega je dobro osigurati maksimalan fokus.

 1. Pažljivo čitajte upute i budite iskreni

Svrha testiranja za posao je pružiti točnu reprezentaciju vaše ličnosti i sposobnosti. Zato je u redu napisati ili označiti prvi odgovor koji vam padne na pamet. Overthinking najčešće dovodi do nekonzistentonsti u odgovorima. Pažljivo pročitajte svako pitanje i upute kako biste osigurali da pravilno razumijete što se od vas traži.

 1. Postavljajte pitanja

Ako niste sigurni jeste li dobro razumjeli proceduru ili upute, nemojte se ustručavati pitati osobu koja vas testira. Zatražite pojašnjenje ako vam je nešto nejasno i slobodno pitajte za mogućnost interpretacije svojih rezultata kako biste bolje razumjeli evaluaciju.

Stručnjaci SELECTIO Grupe pružaju profesionalan pristup i podršku kandidatima tijekom svih faza psihologijskog testiranja. Također, po završetku cijelog selekcijskog procesa, svaki kandidat može dobiti priliku za osobnu povratnu informaciju prilagođenu svojim potrebama i ciljevima, koja pruža važne uvide za daljnji razvoj karijere te dovodi do boljeg candidate experience-a.

 

 

 

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta

Novosti

Veliki vodič za intervju za posao - sve što trebate znati

 • 18. srpnja 2024.
 • 17 min čitanja

Novosti

Kako izgleda testiranje za menadžerske pozicije?

 • 09. srpnja 2024.
 • 4 min čitanja