Novosti

Znate li koji su novi trendovi u zapošljavanju menadžera?

  • VALENTINA HADDAD, HEAD OF TALENT ACQUISITION AND EXECUTIVE SEARCH
  • 01. srpnja 2024.
  • 4 min čitanja

Uz promjene na tržištu rada koje donose nove generacije zaposlenika, ali i tehnologija, dolazi i promjena menadžerskih uloga. Menadžeri danas imaju puno širu paletu vještina i raznoliko iskustvo zbog čega ih sve više odlazi iz organizacija i kreće u poduzetničke vode. U takvom je tržišnom okruženju poslodavcima sve izazovnije zadržati kompetentne menadžere, dok očekivanja s obje strane rastu. Donosimo pregled aktualnosti i trendova koji diktiraju zapošljavanje i dinamiku rada menadžera.

Pored uobičajenih menadžerskih vještina traže se kompetencije lidera

Tijekom posljednjih 20 godina uspješno smo pronašli i testirali menadžere za gotovo sve vodeće tvrtke pa smo zahvaljujući višegodišnjem iskustvu stekli detaljan uvid u trendove i promjene na tržištu rada.

Pored većeg financijskog paketa i digitaliziranog onboardinga, kandidate koji se prijavljuju za menadžerske pozicije odnedavno privlače brojni nematerijalni benefiti poput autonomije i fleksibilnosti u radu te organizacijska kultura koja njeguje mentalno zdravlje.

Istovremeno, poslodavci kod kandidata traže emocionalnu inteligenciju i bogato generalističko znanje te vještine koje se dobivaju kroz akumulirano iskustvo na različitim poslovima. Za takvog su menadžera sigurni da će sa strateški šireg aspekta moći sagledati izazovne situacije i maksimizirati vrijednost novih alata. To su odlike pravih lidera i kandidati koji streme rukovodećim pozicijama znaju važnost stjecanja tih vještina pa sama potraga za menadžerima nikada nije bila dinamičnija.

Zamjena starih menadžerskih pristupa novima

Sve više do izražaja dolazi spremnost značajnog broja menadžera na zamjenu zastarjelih pristupa s novima kako bi ostvarili održiv uspjeh i pozitivan utjecaj na tim i organizaciju. 

Stoga provodimo Leadership Akademiju koja je do sada educirala tisuće voditelja iz gotovo svih industrija. Koncipirana je kao put osobne transformacije koji voditelje uči razvijati svijest o sebi kako bi mogli prepoznati vlastite snage i prilike za rast.

Na taj način menadžeri razvijaju leadership kompetencije koje im pomažu u upravljanju timovima, preveniranju sukoba i  motiviranju zaposlenika. Ovakve su vještine recruiterima i head hunterima pokazatelj visoke sposobnosti prilagodbe što je veliki plus prilikom zapošljavanja na rukovodećim i menadžerskim pozicijama.

Zašto je nužna prilagodba menadžera na nove poslovne zahtjeve

Uz utjecaj dinamičnog tržišta i pojavu trenda smanjenja uloge srednjeg menadžmenta (eng. unbossing) prilagodba menadžera postaje jedna od najtraženijih vještina. O unbossingu koji donosi potpuno novi pristup radu i upravljanju smo već pisali. Ovaj novi trend naglasak stavlja na odgovornost timova koji su danas sve inovativniji i sve stručniji. Zato se menadžeri moraju znati prilagoditi drugačijim uvjetima, procesima i tehnologijama jer je to jedini način da ostanu traženi.

Stoga se mnoge tvrtke oslanjaju na vanjske konzultante za ljudske resurse koji pomažu organizacijama da pruže obuku i podršku u razvoju potrebnih vještina menadžera srednje razine.

Još jedan trend na menadžerskim pozicijama je job crafting koji se odnosi na proaktivne i namjerne akcije koje menadžeri provode kako bi redizajnirali posao. Danas menadžeri mijenjaju radne zadatke kako bi posao bio u skladu s njihovim vještinama, interesima i željama za profesionalnim rastom. Istraživanja pokazuju da ovaj trend dovodi do povećanja angažiranosti zaposlenika i osjećaja kontrole kroz inovaciju i prilagodljivost, zbog čega dolazi do pojave intrinzične motivacije i daljnjeg razvoja.

Osim prilagodbe i daljnjeg usavršavanja u području u kojem rade, pred menadžerima je i trend promjene karijere (eng. career switch). Sve su otvoreniji za karijerne zaokrete i preuzimanje novih uloga, a na to gledaju kao na odličan dodatak osobnom rastu, kao i rastu organizacije. Stoga su fleksibilnost, inovativnost u zapošljavanju i prilagodljivost tržišnim promjenama ključni za privlačenje i zadržavanje vrhunskih menadžerskih talenata.

S obzirom na to da zapošljavamo stručnjake iz različitih područja, kod svestranih kandidata uvijek cijenimo različitost kompetencija. Promjenu karijere stoga vidimo kao pozitivan znak ambicioznosti i želje za kontinuiranim profesionalnim usavršavanjem, a manje kao negativan pokazatelj.

Ako želite saznati više o procesu potrage za rukovodećim pozicijama, javite nam se preko web forme.

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta

Novosti

Veliki vodič za intervju za posao - sve što trebate znati

  • 18. srpnja 2024.
  • 17 min čitanja

Novosti

Kako izgleda testiranje za menadžerske pozicije?

  • 09. srpnja 2024.
  • 4 min čitanja