Novosti

20 godina posvećenosti HR-u

  • Mirta Alfirev
  • 04. travnja 2023.
  • 6 min čitanja
Od prve custom-approach agencije za zapošljavanje do najveće grupacije za HR konzalting u Hrvatskoj. Ovako je SELECTIO Grupa...

Danas povezujemo najbolje talente s najboljim poslodavcima, certificiramo preko 100 HR timova godišnje i diktiramo nove HR trendove, no kako je priča krenula?

Stvaranje najtraženijeg mjesta za sve HR usluge

SELECTIO je osnovan 2003. od strane Nenada Bakića – poznatog poduzetnika koji je osnovao i MojPosao, danas najposjećeniji portal za potragu poslova u Hrvatskoj. Osnovna ideja za pokretanje portala bila je stvaranje prvog digitalnog marketplacea koji će omogućiti laku potragu široke palete poslova. Portal je brzo počeo rasti, a rasla je i potreba tvrtki da, uz oglase, dobiju profesionalnu podršku u pronalasku i selekciji ključnih zaposlenika. Danas to nazivamo potragom talenata. Iz te je potrebe nastao SELECTIO. Tadašnji je tim od 10 entuzijastičnih HR stručnjaka posvećenih razvoju naprednijih modela potrage kandidata počeo primjenjivati profesionalan pristup koji je prilično drukčiji u odnosu na klasično trgovanje životopisima koje često vidimo i danas. Sedam godina nakon osnivanja, MojPosao je kupljen od strane britanskog Daily Maila, a kasnije je preuzet od strane vodeće medijske grupacije Alma Media.

Danas MojPosao i SELECTIO čine dvije potpuno odvojene tvrtke čija je dugogodišnja povijest jedan od razloga širokog spektra suradnje. S vremenom je SELECTIO širio područja djelovanja zbog čega je danas najtraženije mjesto za sve HR usluge u Hrvatskoj, ali i šire. Još uvijek primjenjuje holistički pristup i komplementarne usluge nudeći cjelovitu podršku u svim razvojnim fazama organizacije - od pronalaska HR managera, preko izgradnje HR timova, do savjetovanja za daljnji razvoj HR praksi. SELECTIO Grupom upravlja Aleksandar Zemunić koji, u suradnji s timom izuzetnih stručnjaka, provodi najveće HR projekate u Hrvatskoj. Zahvaljujući sinergijskoj suradnji s tvrtkom Electus DGS, najvećom hrvatskom agencijom za privremeno zapošljavanje, SELECTIO uspješno širi područje djelovanja te stavlja poseban fokus na c-level HR usluge, a u 2023. godini ostvaruje 20% veće prihode u odnosu na najbolju predpandemijsku 2019. godinu.

Doprinos razvoju tržišta rada

U 20 godina, SELECTIO je pratio razvoj brojnih kandidata iz raznih industrija od njihovih početaka, do rukovoditeljskih pozicija, pa su tako neki kandidati kasnije postali i klijenti. Dolaskom sve većeg broja inozemnih tvrtki SELECTIO je preuzimao sve složenije projekte koji su uključivali velik broj zapošljavanja od kojih su neki značajno utjecali na lokalni razvoj. Najopsežniji projekt potrage proveden je 2013. godine kada je IKEA stigla u Hrvatsku. Projekt je trajao 6 mjeseci, obrađeno je 42,000 prijava i provedene su stotine selekcijskih i regrutacijskih procesa te je zaposleno 300 osoba. Značajno je bilo i zapošljavanje lokalne podrške godišnjem sastanku Europske banke za obnovu i razvoj. To je bio prvi projekt takve vrste u Hrvatskoj za kojeg je SELECTIO dobio posebno priznanje EBRD-a. Takvim projektima SELECTIO već 20 godina aktivno promovira Hrvatsku potencijalnim ulagačima, upravljajući svim fazama u dolasku inozemnih tvrtki na hrvatsko tržište. SELECTIO igra i važnu ulogu u razvoju organizacija, ponajprije kroz SELECTIO HR Akademiju koja je educirala velik broj danas poznatih HR stručnjaka te kroz SELECTIO Leadership Akademiju koja je transformirala mnoge hrvatske managere. U 2008. godini SELECTIO povećava broj inovacija, savjetuje poslodavce za moderniziranje zapošljavanja te pruža uslugu direktne i prilagođene podrške za više od 1000 nezaposlenih osoba. Do 2023. godine razvija preko 50 projekata koji dovode do pozitivnog utjecaja na razvoj tržišta rada. S pogledom u budućnost, SELECTIO identificira nove vještine zaposlenika te gradi lidere koji će biti spremni na promjene. U tijeku je i projekt zapošljavanja nekoliko tisuća radnika u sklopu jedne od najvećih investicija u Hrvatskoj koja će imati golemi utjecaj na lokalni razvoj.

 

Jedini regionalni certifikat za HR izvrsnost

Projekt Poslodavac Partner, kojim SELECTIO već 18 godina gradi kvalitetnija i zdravija radna mjesta te povezuje vrhunske poslodavce s najboljim talentima, najviše je utjecao na razvoj organizacija u Hrvatskoj. Za prestižan certifikat Poslodavac Partner, izvan Hrvatske poznatiji kao Employer Partner, prijavljuje se stotinjak HR timova na godinu, čime se transformira sve više od 100 HR odjela na čak 10 tržišta. Ovaj je projekt ubrzao uvođenje poželjnih HR praksi na hrvatsko tržište, a a u posljednih nekoliko godina ima značajan utjecaj i na regionalnoj razini. 

Metodologija se kontinuirano unaprjeđuje, a dodatno se radi i na optimizaciji ocjenjivanja, zbog čega se certifikacijski tim od 2021. godine koristi prvim pametnim digitalnim upitnikom koji spaja humanizaciju i digitalizaciju. Ovaj je certifikat jedinstven po svom pristupu jer istovremeno obuhvaća dvije perspektive - perspektivu zaposlenika i perspektivu poslodavca stavljajući fokus na specifičnosti organizacije. Dubinskom analizom i konzultantskim pristupom certifikat Poslodavac Partner s vremenom postaje KPI mnogih HR timova u nekima od najuspješnijih globalnih organizacija čime postaje puno više od priznanja. Među nositeljima certifikata nalaze se organizacije različitih veličina i struktura, a kako ih je svakom godinom sve više, tako i benchmark podatci za usporedbu kvalitete HR sustava postaju sve napredniji i sve zanimljiviji.


Punoljetnost u promicanju brige za zaposlenike


SELECTIO je s vremenom stavljao sve veći fokus na brigu za zaposlenike, pa je tako 2020. godine, kao odgovor na posljedice pandemije predstavio, danas vrlo tražen, program Future Resilience. Ovo je najmoderniji program posvećen mentalnom zdravlju zaposlenika i izgradnji otpornosti na stres i izazove u poslovnom i privatnom okruženju koji je nastao kao odgovor na posljedice pandemije. U sklopu projekta obrađuju se mnoge teme, a psiholozi s iskustvom u prevenciji stresa odgovaraju na individualna osobna pitanja i pružaju polaznicima programa podršku u nošenju s njihovim aktualnim stresorima. Projekt uključuje i telefonsko savjetovanje koje je potpuno anonimno, a sve informacije zadržavaju se između polaznika i psihologa. U ovaj well-being program uključuje se sve više tvrtki koje zajedničkim snagama uvode brigu o mentalnom zadravlju u radna okruženja.

 

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta

Novosti

Mentalno zdravlje u radnom okruženju: OK je ne biti OK

Puno se govori o mentalnom zdravlju no malo se radi na rješavanju samog uzroka problema. Kako prevenirati burnout na poslu? Future Resilience

  • 16. svibnja 2024.
  • 4 min čitanja

Novosti

Kako kreirati HR sustav iz nule?

  • 29. travnja 2024.
  • 7 min čitanja