Novosti

Belbin: otkrivamo 9 timskih uloga i kako reagiraju na stres

 • Ana Petelinšek, Head of Assessment Department & Future Resilience Project Manager, SELECTIO Grupa
 • 21. svibnja 2024.
 • 6 min čitanja

Kad kroničan stres postane burnout

Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. prepoznala burnout kao fenomen koji ima ozbiljan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje. U samo pet godina provedeno je dovoljno istraživanja koja su pokazala da nedostatak ulaganja u dobrobit zaposlenika rezultira većim odljevom zaposlenika, nižom produktivnošću i većim troškovima, a ta je spoznaja rezultirala sve većim brojem wellbeing programa u koje se uključuju brojne tvrtke.

Važno je istaknuti da burnout nije samo potreba za odmorom. To je kompleksan fenomen izazvan dugotrajnim stresom, obilježen osjećajem emocionalne praznine i bespomoćnosti, nedostatkom energije i cinizmom prema poslu koji se može razviti u ogorčenost.

Novi izvor stresa: 60% radnika zna što se od njih očekuje na poslu

Iako se možda čini kako do kroničnog stresa najčešće dolazi samo zbog prevelike količine posla, Gallupovo istraživanje pokazalo je da je uz to jedan od glavnih uzroka burnouta nedostatak jasnoće i dubinskog razumijevanja uloge zaposlenika. Samo 60% radnika zna što se od njih očekuje na radnom mjestu. Odmah nakon toga slijedi nedostatak komunikacije i podrške od strane rukovoditelja. Naime, zaposlenici koji osjećaju da ih njihov rukovoditelj podržava imaju 70% manju vjerojatnost da će doživjeti burnout.

Nažalost, mnoge tvrtke reagiraju na ovo stanje kroz privremena rješenja poput yoga tečajeva ili mindfulness programa, koji mogu pružiti trenutačno olakšanje, ali ne rješavaju uzroke problema.

Kako prevenirati stres? 

Kako bismo prevenirali burnout, ključno je razumjeti obrasce ponašanja koji se javljaju pod dugotrajnim pritiskom. U takvim situacijama, često se povlačimo u svoje uloge koje su nam poznate i prirodne, iako ta ponašanja možda nisu uvijek korisna ili produktivna.

Je li moguće osvijestiti vlastite obrazace ponašanja? Nije lako, ali moguće je. Jedan od najpouzdanijih načina je ispunjavanje Belbin alata za timske uloge. Belbin nam pruža jasniju sliku o našem ponašanju unutar tima, a uz to nam omogućuje i bolje razumijevanje ponašanja kolega u situacijama izrazitog stresa.

Zašto različito reagiramo na stres?

Belbin alat kategorizira zaposlenike u 9 timskih uloga. Ovisno o ulogama u kojima se nalaze, zaposlenici će imati drukčije reakcije. Ovako reagiramo u različitim ulogama:

 1. Shaper - obično snažni vođe, mogu postati frustrirani i donositi brzoplete odluke, udaljujući se od tima
 2. Completer Finisher - inače drže sve konce u rukama, no mogu se osjećati preopterećeno zbog poteškoća u delegiranju, što dovodi do prevelikog opterećenja i gubitka kvalitete rada
 3. Team Worker - uvijek spremni pomoći drugima, no mogu se osjećati emocionalno iscrpljeni jer pokušavaju riješiti sve konflikte unutar tima, zanemarujući vlastite potrebe
 4. Implementer - čvrsto se držeći postojećih procesa, u burnoutu mogu pokazati manju fleksibilnost pri promjenama, čak i kad su one nužne za oporavak
 5. Plant - mogu se povući u sebe i izgubiti se u vlastitim idejama, gubeći osjećaj za stvarnost i potrebe tima
 6. Monitor Evaluator - mogu imati poteškoća s vremenskim pritiskom i povući se ako ne osjete dovoljno vremena za pažljivo razmatranje odluka
 7. Co-ordinator - mogu osjećati frustraciju ako tim ne djeluje kao cjelina, što može dovesti do smanjenog angažmana
 8. Resource Investigator - oni su spona s vanjskim svijetom pa se mogu osjećati preplavljeni zbog previše informacija i nedostatka stimulacije iz interakcije s drugima
 9. Specialist - specijalisti su stručnjaci u svom području koji postaju nezadovoljni ako njihova stručnost nije prepoznata ili ako njihov rad nije povezan s ciljevima tima

Važnost kvalitetnog feedbacka

Ako polazimo od pretpostavke da nisu svi zaposlenici jednaki, lako je zaključiti kako će se razlikovati i njihovi odgovori na stresne i izazovne situacije, a samim time i feedback (bilo pozitivan ili konstruktivan) i podrška koje nadređeni trebaju prilagoditi svakome od njih. Belbinova kategorizacija pomaže segmentirati zaposlenike prema njihovim ključnim karakteristikama i pomaže i samim zaposlenicima u boljem razumijevanju vlastitih osobina  te prednosti i izazova koji upravljaju njihovim poslovnim životom.

Naravno, Belbin alat za timske uloge služi i kao povratna informacija rukovoditeljima koji tako dobivaju priliku optimizirati radne zadatke i zaduženja, ali i priliku da njeguju individualan pristup u rješavanju i otklanjanju uzroka burnouta.  

S obzirom na to da Belbin alat za timske uloge nije samo teorijska postavka, nego konkretan alat koji se efikasno primjenjuje i pretvara u praksu, otkrića koja on donese mogu osnažiti dubinsko razumijevanje između kolega i tako graditi povjerenje, poštovanje i međusobno uvažavanje svih članova tima – i na vertikalnoj i na horizontalnoj razini.

Uloga organizacije u mentalnom zdravlju zaposlenika

Rješenje burnouta leži u ranom prepoznavanju rizika i pružanju personalizirane podrške zaposlenicima, a to se postiže kroz kvalitetne prakse ljudskih resursa koje obuhvaćaju stanje pojedinaca, dinamiku tima te radnu okolinu. Konkretne promjene mogu proizaći jedino iz poslovnih odluka i restrukturiranja koji za cilj imaju unaprjeđenje poslovne klime i oblikovanje kulture u kojoj se uvažavaju različitosti svih članova tima.

Otvorena komunikacija i bolje razumijevanje potreba zaposlenika mogu se postići korištenjem alata kao što su 360⁰ procjene i Assessment centri, a posebno je koristan Belbin alat za timske uloge koji zaposlenicima osvještava vlastite snage i prostore za razvoj i koji na taj način definira timske uloge. Ovi alati mogu značajno obogatiti i dubinsko razumijevanje karakteristika zaposlenika, a samim time i optimizaciju poslovanja. Neke od najvažnijih značajki tih alata su:

 • 360⁰ procjena potiče otvorenu komunikaciju među zaposlenicima te pruža povratne informacije iz različitih perspektiva. Ovaj proces potiče dijalog i razumijevanje međusobnih očekivanja.
 • Assessment centri kroz razne aktivnosti omogućuju zaposlenicima bolje razumijevanje vlastitih komunikacijskih vještina i sposobnosti suočavanja sa stresom. Istovremeno, organizacijama pružaju vrijedne uvide u to kako prilagoditi strategije za prevenciju burnouta prema specifičnim potrebama svakog zaposlenika.

Prevencija i suočavanje s burnoutom zahtijevaju sveobuhvatnu intervenciju i stručno znanje. Kroz individualni pristup, naš tim djeluje kao partner u identificiranju područja rizika, razvijanju preventivnih strategija i implementaciji učinkovitih programa za upravljanje stresom i očuvanje mentalnog zdravlja zaposlenika.

 

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta

Novosti

Veliki vodič za intervju za posao - sve što trebate znati

 • 18. srpnja 2024.
 • 17 min čitanja

Novosti

Kako izgleda testiranje za menadžerske pozicije?

 • 09. srpnja 2024.
 • 4 min čitanja