Blog

Friendship-friendly workplace: Kako prijateljstvo utječe na wellbeing zaposlenika?

  • Mirta Alfirev
  • 29. srpnja 2023.
  • 4 min čitanja

Puno smo puta čuli da "ljudi čine tvrtku" no što to zapravo znači? Iako menadžeri ponekad zaboravljaju na važnost stvaranja i održavanja dobrih odnosa među zaposlenicima, nedavna istraživanja pokazuju da su prijateljski odnosi u radnom okruženju direktno povezani s ostvarivanjem dobrih poslovnih rezultata, osjećajem sigurnosti i zadržavanjem zaposlenika.

Nakon pojave pandemije značaj prijateljskih odnosa raste kao što raste šansa da će zaposlenici koji imaju prijatelje na poslu češće preporučiti poslodavca drugima, pokazat će veće zadovoljstvo i bit će angažiraniji. Uvođenjem hibridnih modela rada prijatelji na poslu postaju ključna socijalna poveznica s organizacijom. Ne samo da postaju važni zbog održavanja suradnje i komunikacije, nego si pružaju i najveću podršku za vrijeme izazova, promjena i teških perioda što dovodi do općeg wellbeinga.

Zašto bi svaka organizacija trebala poticati friendship-friendly workplace i kako to može napraviti?

 

4 razloga zašto poticati prijateljstvo u radnom okruženju

1. Bolje raspoloženje zaposlenika

Provođenje vremena s prijateljima podiže raspoloženje i povećava pozitivan stav. Zaposlenici koji imaju prijatelje na poslu vode smislene razgovore, iskreno se smiju, dijele uspjehe, slave postignuća i pozitivne trenutke. Jedan od najljepših aspekata prijateljstva među kolegama je to što obogaćuju svakodnevni život jedni drugima.

 

2. Lakše nošenje sa stresom i izazovima

Prijatelji pružaju iskrenu podršku što je posebno značajno u kontekstu nošenja sa stresom, prevencije burnouta i nošenjem sa svakodnevnim izazovima. Nedavno istraživanje provedeno u Švedskoj otkrilo je da su snažna i bliska prijateljstva značajno povezana s dugovječnošću jer dovode do zdravog mentalnog stanja, pa ne čudi da prijateljstvo u radnom okruženju ima jednaku ulogu.

 

3. Pomoć u teškim vremenima

Iako prijatelji ne mogu riješiti sve probleme, mogu pružiti utjehu. Zato su prijateljski odnosi najvažniji oblik društvene podrške koja je ključna u teškim vremena. Bez socijalne podrške veća je vjerojatnost da će zaposlenici doživjeti izolaciju i usamljenost – osjećaje koji najčešće dovode do depresije. Kolege koje se zaista poznaju, razumiju i slušaju dijele savjete i pružaju pomoć, kako na poslovnoj razini tako i na privatnoj razini brže će prebroditi probleme i lakše će se vratiti u day to day business.

 

4. Veći osjećaj pripadnosti

Prijateljstvo se najčešće stvara među istomišljenicima što vrlo pozitivno utječe na samopoštovanje. Kolege koje imaju prijateljske odnose međusobno se ohrabruju onda kada je to potrebno, a nerijetko budu i dodatan poticaj i motivacija koja dovodi do bržeg rasta i razvoja.

 

Najmoderniji program za wellbeing zaposlenika

Uključivanjem u Future Resilience, najmoderniji wellbeing program posvećen mentalnom zdravlju zaposlenika, svaka tvrtka može pružiti zaposlenicima radionice za uspješno nošenje sa svakodnevnim izazovima i pomoći im u uspostavi ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

U sklopu Future Resilience programa psiholozi koji poznaju razne psihoterapeutske pravce odgovaraju na individualna osobna pitanja, pokreću otvorene razgovore među zaposlenicima i pružaju polaznicima programa podršku u nošenju s aktualnim stresorima. Program obrađuje brojne teme među kojima je i prijateljstvo koje predstavlja važno područje razvoja vještina. Na kraju programa zaposlenici bolje poznaju sebe i druge, imaju dublje odnose s kolegama i znaju kako upravljati emocijama.

U Future Resilience uključuje se sve više tvrtki koje brigu o mentalnom zdravlju podižu na novu razinu, a više o programu možete pročitati na službenoj stranici najtraženijeg wellbeing programa u Hrvatskoj.

 

 

 

 

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta