Novosti

Kako kreirati HR sustav iz nule?

  • Ivana Matijević, voditeljica SELECTIO HR Akademije
  • 29. travnja 2024.
  • 7 min čitanja

Svaka se tvrtka svakodnevno mora prilagođavati novim okolnostima, prioritetima i izazovima zbog čega postavljanje agilnih procesa za upravljanje ljudskim resursima postaje neizbježno za uspješno poslovanje. No, pokretanje prvih HR procesa može izgledati prilično kompleksno i izazovno. Kako bi vam olakšali prvi korak, naši su HR konzultanti kreirali vodič koji će vas provesti kroz ključne korake u uspostavljanju učinkovitih HR procesa od nule.

1. Analiza potreba organizacije

Prvi korak prije implementacije HR procesa je analiza potreba vaše kompanije. Razgovarajte s Upravom i menadžerima te definirajte smjer organizacijskog razvoja. Uključite ključne dionike iz različitih odjela kako biste dobili uvid u njihove specifične potrebe u području ljudskih resursa te kreirali prioritete. Proučite korporativnu kulturu, ciljeve i strategiju organizacije kako biste bolje razumjeli kako HR procesi mogu podržati te ciljeve. 

2. Kapacitiranje HR funkcije

Nakon što je Uprava osigurala budžet za razvoj kapaciteta upravljanja ljudskim resursima, potrebno je osigurati da vaša HR funkcija ima snagu i resurse potrebne za uspješno vođenje. Procijenite dostupne resurse, uključujući ljude i tehnologiju. Osigurajte dovoljan broj adekvatno educiranih HR zaposlenika, osiguravajući im mjesto na sveobuhvatnim i relevantnim edukativnim programima kao što je SELECTIO HR Akademija. Osvijestite ulogu HR-a kao strateškog partnera u postizanju ciljeva organizacije te osigurajte polugu za kontinuirano praćenje poželjnih praksi u HR-u i biznisu.

3. Definiranje HR ciljeva

Definiranje HR ciljeva uključuje postavljanje konkretnih i mjerljivih ciljeva koji podržavaju poslovne ciljeve tvrtke. To može uključivati ​​ciljeve kao što su poboljšanje angažmana zaposlenika, smanjenje stope odljeva, unaprjeđenje procesa regrutiranja i selekcije, razvoj vještina i kompetencija zaposlenika, te povećanje zadovoljstva i produktivnosti zaposlenika. Važno je da su ovi ciljevi SMART: specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni. Jedino takvi ciljevi mogu usmjeriti napore HR-a prema postizanju konkretnih rezultata. Nemojte zaboraviti na usklađivanje ciljeva s osnovnim vrijednostima tvrtke te na kratkoročnu i dugoročnu viziju poslovanja.

4. Uspostavljanje osnovnih HR procesa

Dobro uspostavljeni HR procesi poboljšat će učinkovitost organizacije te će pomoći u privlačenju i zadržavanju ključnih zaposlenika. Najvažniji procesi koje morate postaviti su:

Uvođenje modela kompetencija

Uvođenje modela kompetencija predstavlja ključni korak prema uspostavljanju učinkovitih HR procesa. Ovaj proces počinje uključivanjem svih zaposlenika u definiranje modela organizacijskih, voditeljskih i specifičnih kompetencija koje su nužne za uspjeh u njihovim ulogama. Integrirajte model kompetencija sa svim ključnim HR procesima kako biste osigurali dosljednost i usklađenost u cijeloj organizaciji. Implementacija modela kompetencija postavlja i dobre temelje za učinkovito regrutiranje i selekciju novih zaposlenika. 

Regrutiranje i selekcija

Kompetencije koje ste prethodno definirali bit će vam ključni kriteriji za procjenu kandidata tijekom regrutacijskog procesa. Razmislite o kanalima oglašavanja i razvijte procese za prikupljanje prijava. Razvijte evaluacijske alate i testove koji će vam pomoći identificirati kandidate koji najbolje odgovaraju potrebama i kulturi vaše organizacije. Definirajte smjernice za provođenje intervjua kako bi procijenili iskustvo i motivaciju kandidata. Kreirajte onboarding plan koji pomaže novim zaposlenicima da se upoznaju s vašom korporativnom kulturom, strategijom, timom i zadatcima. Imajte na umu da svaki korak mora biti pažljivo planiran i definiran u dokumentu koji će biti dostupan HR timu. Dobar plan će osigurati usklađene procese, a jasni dokumenti će odgovarati na najčešća pitanja kandidata i HR tima.

Upravljanje radnim učinkom

Prvo i najvažnije - uključite zaposlenike i potaknite ih da preuzmu razvoj u svoje ruke. Tražite zaposlenike da sudjeluju u procesu postavljanja ciljeva i akcijskih planova za praćenje radnog učinka. Na temelju informacija zaposlenika razvijte sustav za praćenje performansi zaposlenika koji će biti u skladu s poslovnim ciljevima. Prilikom kreiranja takvog sustava možete koristiti metrike kao što su kvaliteta rada, produktivnost i zadovoljstvo klijenata. Definirajte pravilo za menadžere i voditelje timova kako bi se uveli redoviti sastanci sa zaposlenicima na kojima se pregledava njihov performans, pružaju povratne informacije i identificiraju prilike za poboljšanje. Redovito procjenjujte učinkovitost procesa upravljanja radnim učinkom i prilagodite KPI-eve prema potrebi. Važno je da procesi budu transparentni, pravedni i da podržavaju razvoj zaposlenika. Nemojte zaboraviti da upravljanje radnim učinkom ne staje na evaluaciji. Kad definirate radni učinak spremno podržite zaposlenike u edukaciji, razvoju i napredovanju.

Razvoj zaposlenika

Uvođenje procesa za razvoj zaposlenika započinje identificiranjem potreba. Kroz model kompetencija ste već definirali kompetencije koje zaposlenici moraju imati, a u razgovoru s menadžerima i voditeljima timova možete definirati vještine potrebne za razvoj zaposlenika koji dovodi do ostvarivanja rezultata. Kreirajte personalizirane planove za razvoj zaposlenika koji odgovaraju individualnim potrebama i ciljevima. Organizirajte treninge, radionice ili online tečajeve kako biste zaposlenicima pružili potrebna znanja i vještine i proučite profesionalne edukacije koje odgovaraju aktualnim potrebama tržišta. Osigurajte mentorstvo i podršku zaposlenicima kako bi im se pružila dodatna podrška i motivacija za razvoj. S vremenom prilagođavajte strategiju razvoja prema potrebama i promjenama u organizaciji i industriji.

5. Praćenje i prilagodba HR procesa

Definirajte indikatore uspjeha koji će vam pomoći mjeriti napredak i utjecaj HR praksi na organizaciju. Indikatori mogu uključivati ​​različite metrike, poput stope zadržavanja zaposlenika, produktivnosti, smanjenja fluktuacije i povećanja radnog angažmana. Postavljanje jasnih i mjerljivih ciljeva omogućit će vam praćenje učinkovitosti HR procesa i prilagodbu strategija prema potrebi. Nemojte zaboraviti da je zadovoljstvo zaposlenika jedan od najvažnijih pokazatelja uspjeha vaših HR praksi. Redovito provodite puls ankete te sveobuhvatno istraživanje zadovoljstva kako biste dobili uvid u stavove i potrebe organizacije. Zadovoljni zaposlenici su produktivniji, lojalniji i više angažirani u postizanju ciljeva tvrtke, stoga je važno kontinuirano pratiti njihovo mišljenje i osigurati njihovo zadovoljstvo.

Slijedeći ove korake postavit ćete čvrst temelj za izvrsnost u području ljudskih resursa unutar organizacije. Kreiranje HR sustava iz nule putovanje je na kojem je važno da ostanete proaktivni u praćenju promjena u okolini i potreba vaših zaposlenika. Zato budite fleksibilni u prilagodbi strategija i usmjereni na podršku vašem najvrjednijem resursu - vašim ljudima.

Za podršku u izgradnji HR procesa, na raspolaganju vam stoje i konzultacije s našim stručnjacima iz područja ljudskih resursa. Njihovo iskustvo i profesionalnost mogu vam pružiti dodatne uvide i smjernice kako biste osigurali da vaši HR procesi odražavaju najbolje prakse i potrebe vaše organizacije. 

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta

Novosti

Mentalno zdravlje u radnom okruženju: OK je ne biti OK

Puno se govori o mentalnom zdravlju no malo se radi na rješavanju samog uzroka problema. Kako prevenirati burnout na poslu? Future Resilience

  • 16. svibnja 2024.
  • 4 min čitanja

Novosti

Dražen Kvež: Kako assessment centri izgledaju u praksi

  • 15. travnja 2024.
  • 8 min čitanja