Blog

Wellbeing i roditeljstvo: 4 savjeta za pružanje podrške zaposlenim roditeljima

  • Mirta Alfirev
  • 01. lipnja 2023.
  • 5 min čitanja

Ako se bavite upravljanjem ljudskim potencijalima vjerojatno stojite pred izazovima big quitaquiet quittinga ili se bavite nedostatkom radne snage. I dok se mnogi voditelji ljudskih potencijala fokusiraju na ove fenomene, često zanemaruju specifične izazove pred koje su stavljeni zaposleni roditelji. Poslodavci koji žele zadržati zaposlenike i stvoriti konkurentsku prednost ne mogu dopustiti masovni prelazak zaposlenika u tvrtke koje pružaju bolji paket materijalnih i nematerijalnih benefita za roditelje. 

Naučite kako možete smanjiti teret zaposlenih roditelja u svojoj tvrtki i pomoći im da se osjećaju snažno, cijenjeno i motivirano.

Razumijevanje izazova zaposlenih roditelja

Roditeljstvo može biti jedno od najzahvalnijih iskustava u životu, ali može biti i vrlo stresno. Razumijevanje faktora koji izazivaju stres prvi je korak u osmišljavanju dobrog paketa benefita. Stres je uobičajeno iskustvo za roditelje, osobito kada je u pitanju upravljanje zahtjevima posla i obitelji. Istraživanja su pokazala da roditeljski stres može imati negativan utjecaj na radnu učinkovitost i motivaciju, što dovodi do smanjene produktivnosti, povećanog izostanka s posla, pa čak i burnouta. Usklađivanje zahtjeva posla i obitelji može biti velik izvor stresa koji ponekad dovodi do niza fizičkih i psihičkih zdravstvenih problema.

Stvaranje kulture fleksibilnosti

Ako želite zadržati zaposlenike koji moraju usklađivati poslovne i privatne obaveze pokušajte ponuditi fleksibilnost. Zaposlenici često razmišljaju o promjeni karijere upravo radi bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života kako bi ispunili svoje nove prioritete i rasporede. Naravno, najbolje je prvo ispitati zaposlenike i provjeriti koja bi vrsta fleksibilnog aranžmana najbolje odgovarala njihovim potrebama. Uvođenje fleksibilnih radnih angažmana najčešće uključuje uvođenje hibridnog ili potpuno remote modela. Brojne su prednosti hibridnog i remote rada, no najvažnija prednost je fleksibilan radni raspored. Stvaranje kulture fleksibilnosti potiče i kulturu povjerenja u kojoj zaposlenici puno lakše stvaraju balans između svojih obaveza. "Bitno je zaposleniku omogućiti da postane bolji roditelj kako bi postao bolji zaposlenik." - Lara Šubić Šuša, voditeljica Poslodavac Partner certifikata.

Offboarding i onboarding 

Velik izvor stresa za roditelje, ali i za njihove kolege predstavlja raspodjela posla. Organizacija jasnog procesa preraspodjele posla omogućava svim zaposlenicima da se osjećaju spremnima za privremeni period u kojemu neće imati podršku kolege. Uz najavu roditeljskog dopusta menadžeri bi trebali priopćiti i preraspodjelu posla ostalim članovima tima. Osoba koja odlazi na roditeljski dopust može održati prijelazne sastanke tako da se sav posao neometano odvija. Puno je lakše prenijeti zadatke i odgovornosti na kolege ako je posao dobro ograniziran i upravo je zato organizacija korak broj jedan.

Povratak na posao bi trebao biti postepen i svakako bi trebao uključivati neki oblik onboardinga. Neke tvrtke imaju praksu postepenog uključivanja zaposlenika koji su se vratili s roditeljskog dopusta. Uvođenje u posao može započeti ovako: 

1. Vraćanje zaposlenika na pola radnog vremena. Uobičajena praksa je vratiti zaposlenika na tri radna dana tjedno. Menadžeri bi u tom periodu trebali provjeriti očekivanja i po potrebi modificirati plan.
2. Upoznavanje s promjenama. Ako postoje veće promjene koje su se dogodile tijekom roditeljskog dopusta, korisno je kreirati dokument u kojemu se nalaze svi važni dogovori. Na taj će se način zaposlenik brzo i lako informirati o svim najvažnijim stavkama i novim procedurama.
3. Suradnja s timom. Potrebna je dodatna suradnja sa članovima tima kako bi se posao uspješno prenio zaposleniku koji se vraća s roditeljskog dopusta. Važno je da se sastanci ne dogode odjednom jer bi prijelaz mogao biti težak. 

Briga o mentalnom zdravlju 

Balansiranje posla i obiteljskih obaveza može biti vrlo teško i pritisak s obje strane može biti ogroman. Taj pritisak može dovesti do osjećaja krivnje i tjeskobe, a može rezultirati i padom zadovoljstva, motivacije i angažmana. Jedan od načina rješavanja izazova roditeljstva i stresa je fokusiranje na dobrobit (eng. wellbeing). Prvi korak je postavljanje mentalnog zdravlja kao jednog od prioriteta u kontekstu brige o zaposlenicima, a drugi korak je poduzimanje koraka za upravljanje stresom koji mogu imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje, kao i na radnu učinkovitost i motivaciju. Također, pružanje pomoći psihologa i stručnjaka za prevenciju i upravljanje stresom može biti važan korak u postizanju i promoviranju dobrobiti. Podrška drugih može pomoći roditeljima da se osjećaju manje usamljenima i preopterećenima te može poboljšati mentalno i emocionalno zdravlje. 

Future Resilience najnoviji je program u koji se mogu uključiti organizacije iz bilo koje industrije, a koji pruža alate za dugoročnu otpornost zaposlenika kako bi se lakše nosili s raznim poslovnim i privatnim izazovima te nepredvidivim i stresnim poslovnim situacijama, a od ove godine program uključuje i posebnu radionicu na temu roditeljstva. U sklopu ovog programa psiholozi koji poznaju razne psihoterapeutske pravce odgovaraju na individualna osobna pitanja i pružaju polaznicima programa podršku u nošenju s aktualnim stresorima koji mogu biti privatne ili poslovne prirode. Više o programu možete saznati na Future Resilience stranici. 

Novosti

Najnovije vijesti iz HR svijeta